Rutină sănătoasă pentru copii – cum și de ce o stabilim, mai ales după începerea școlii
Așteptată cu mult entuziasm, reînceperea școlii reprezintă un moment cheie indiferent de vârstă. Asta pe bună dreptate, dacă ne gândim la numeroasele schimbări pe care le aduce în programul zilnic – la pachet cu șansa de a contura o rutină sănătoasă pentru copii. Aspecte precum buna organizare și atenția la detalii sunt esențiale în contextul dat, contribuind la creșterea vitalității, prevenirea oboselii și, desigur, sprijinirea unui stil de viață echilibrat.
Și totuși, când dinamica prezentului este în continuă schimbare, poate fi destul de copleșitor să pui lucrurile în ordine de unul singur. Din acest motiv, echipa FitSchool îți vine în ajutor, oferindu-ți un articol plin de sfaturi practice!
Organizează cu grijă intervalul pentru odihnă
Pentru a putea face față ritmului intens al sezonului, este foarte important să fie stabilit un interval de odihnă. În definitiv, nu întâmplător este recomandat preșcolarilor de 3 – 5 ani să doarmă între 10 și 13 ore, iar școlarilor de 6 – 13 ani între 9 și 12 ore.
Respectând aceste perioade, este facilitată nu doar dezvoltarea fizică, ci și cea mentală. Raționamentul e simplu: în somn se secretă hormonul de creștere, peptida care contribuie la deteriorarea neuronală este eliminată. Grație acestor procese, nivelul de concentrare și performanța academică sunt sporite, iar starea de bine învăluie activitățile desfășurate.
Planifică mesele zilnice în avans
Deși comandarea mâncării gata gătite ajută la optimizarea timpului, aceasta nu este la fel de nutritivă pentru organism. Preparatele și semipreparatele din comerț au, de cele mai multe ori, un conținut ridicat de sare și zahăr, dar și numeroși aditivi sau conservanți. În consecință, provoacă fluctuații rapide ale nivelului de glicemie, favorizând senzația de foame.
Crearea în avans a meniului previne astfel de situații și oferă un control sporit asupra alimentației. Servirea meselor la momentul potrivit contează la fel de mult, întrucât stabilizează nivelul de energie și descurajează potențialele excese. Cât despre preparate, asigură-te că includ atât proteine, cât și carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, lactate, fructe și legume, în proporțiile potrivite.
Încurajează pauzele active
Pauzele sunt asociate adesea cu relaxarea și, în manieră eronată, cu lipsa de mișcare. Este necesar ca juniorii să înțeleagă beneficiile pauzelor active, atât la școală, cât și în afara ei.
Când sunt la cursuri, ar putea încerca scurte antrenamente de tip „energizer”, care implică mișcări coordonate ale întregului corp. Componenta de divertisment poate fi introdusă facil, o alternativă fiind „Simon spune ”. În cadrul acestui joc, copiii realizează exercițiile pe care liderul le indică, fiind atenți să urmeze doar indicațiile care încep cu fraza „Simon spune să…”.
În afara școlii, plimbările prin parc, mersul cu bicicleta sau cu rolele sunt opțiuni grozave. Esența este ca timpul liber să fie consumat într-un mod vivace, sădindu-se pasiunea pentru sport.
Oferă sprijin în explorarea noilor pasiuni
Pasiunile joacă un rol foarte important când vine vorba despre crearea unei rutine sănătoase. Ca atare, în ciuda unui program încărcat, este de dorit să discuți cu micuțul tău și să îl ghidezi prin ariile care îi stârnesc interesul.
Procedând astfel, creativitatea și curiozitatea vor fi stimulate, iar efortul fizic va deveni o plăcere, mai ales în cazul activităților precum dansul sau fotbalul. În plus, vor fi diminuate șansele ca „mâncatul din plictiseală” să-și facă apariția, întrucât atenția copilului va fi îndreptată într-o altă direcție – una capabilă să genereze satisfacție și să amplifice implicarea.
În final, nu uita că gestionarea eficientă a timpului stă la baza unei vieți echilibrate. Bucură-te de sfaturile noastre alături de întreaga familie și dă startul unui nou an școlar plin de reușite!
Echipa FitSchool îți urează mult succes!
Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici
Citește și: