Sfaturi pentru o alimentație echilibrată: top 5 alimente care asigură energie celor mici
În ciuda dinamismului specific vârstei, există unele momente când pare că resursele de energie ale copiiilor au fost epuizate. Desigur, programul aglomerat sau schimbările climatice sunt incluse pe lista motivelor care pot afecta vitalitatea. Ce contează însă extrem de mult este ca adulții să urmărească aceste modificări și să ia măsuri, asigurându-le juniorilor nutrienții de care au nevoie.
Pentru ca tu, ca părinte, să fii mereu pregătit, specialiștii FitSchool îți aduc în acest articol câteva sugestii de alimente minune, capabile să readucă micuților cheful de viață. Ești gata să afli despre ce este vorba?
Bananele, sursă de bună dispoziție
Iubite de copii pentru gustul lor aromat, bananele reprezintă un aliat de nădejde împotriva oboselii și nu numai. Sunt bogate în fier, potasiu, magneziu și fibre, motiv pentru care sunt foarte de eficiente pentru tratarea anemiei.
Se bucură și de vitamina B6, care sprijină semnificativ sistemul nervos. Concret, aceasta contribuie la crearea de neurotransmițători, îmbunătățind dispoziția generală și prezența de spirit. De asemenea, bananele conțin și triptofan, o proteină pe care corpul o transformă în serotonină.
Semințele, o gustare plină de beneficii
Vitamina E, B6, B1, calciu, magneziu, mangan, pe toate le dețin semințele de floarea soarelui în stare crudă. Fiind alcătuite din acizi grași nesaturați, joacă un rol esențial atât pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge, cât și pentru menținerea colesterolului în condiții optime.
Tot ele oferă un macronutrient cu importanță majoră pentru organism numit colină (aproximativ 55,1 mg/100 g). Printre sarcinile lui se numără potențarea nivelului de energie, susținerea activității musculare și a metabolismului, facilitând o dezvoltare armonioasă a copiilor.
Afinele, o oază de prospețime
Și afinele sunt ideale pentru reîncărcarea bateriilor, impresionând prin diversele lor avantaje. Acestea dispun de calciu, fosfor, magneziu, potasiu și sodiu, dar și de seleniu, un antioxidant puternic ce luptă împotriva stresului oxidativ și întărește imunitatea.
Au parte de glucoză – principala sursă pentru furnizarea energiei – într-un procent de 4,9% (per 100 g) și de alți carbohidrați complecși, ce asigură forță întreaga zi prin eliberarea lor treptată. În plus, pot fi consumate într-o varietate de moduri, deci sigur există o rețetă pe placul juniorului tău!
Ouăle, secretul masei musculare
Servite de obicei la micul-dejun, ouăle asigură acces la proteine de înaltă calitate și la toți cei nouă aminoacizi esențiali. Vitaminele conținute (printre care A, D, E, K și grupul B) au un aport mare în păstrarea sănătății osoase și a imunității, sprijinind totodată buna funcționare a organismului.
Ce ar mai trebui amintit despre ouă? Faptul că ele contribuie la construirea și menținerea masei musculare. Așadar, e de la sine înțeles de ce sunt de mare ajutor micuților în perioada de creștere.
Peștele, ideal pentru dezvoltarea armonioasă
Nu puteam să nu vorbim și despre beneficiile peștelui gras, așa cum este somonul sau tonul. Acest aliment are în compoziție acizi grași Omega-3, pe care corpul nu îi poate produce de unul singur. Datorită lor, funcționarea sistemului nervos este ameliorată, fiind reduse stările de anxietate și stres.
Mai mult decât atât, acizii grași Omega-3 sunt implicați și în procesele metabolice, deci lucrează activ la producerea energiei.
Echipa FitSchool dorește să sublinieze că toate alimentele prezentate mai sus trebuie consumate cu moderație! Deși valoarea lor pentru sănătate este una considerabilă, ele pot provoca o serie de neplăceri și dezechilibre interioare când excesul își face simțită prezența. Adoptă un stil de viață echilibrat și bucură-te mereu de vitalitate
Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici
Citește și:
-
Sport pentru copii – tips & tricks pentru ca activitatea fizică să devină o plăcere
-
Activități fizice pentru copii care ajută prevenirea asteniei de primăvară