Sport pentru copii – tips & tricks pentru ca activitatea fizică să devină o plăcere

Sprijinirea stării generale de sănătate, dezvoltarea armonioasă sau dobândirea unor abilități sociale esențiale, pe toate încearcă părinții să le aducă în atenția copiilor prin intermediul unui stil de viață activ. Și totuși, din dorința lor de a le forma obiceiuri benefice juniorilor, mulți ajung să imprime senzația de obligativitate. Rezultatul? Lipsa entuziasmului și dezinteresul celor mici față de antrenamentele fizice.

În ciuda faptului că sunt trecute adesea cu vederea, înțelegerea și creativitatea au un rol important când vine vorba de sădirea plăcerii față de sport. O dovedesc și specialiștii FitSchool în acest articol, în care au pregătit o serie de sugestii menite să schimbe nu doar percepții, ci mai ales comportamente.

Integrarea jocurilor, o practică de bază

La vârste fragede, joaca este activitatea principală a programului zilnic, fiind investită cu foarte mult timp și implicare. Reprezintă, de asemenea, o modalitate prietenoasă și captivantă prin care pot fi însușite diferite competențe sportive.

Divertismentul pe care îl generează sporește angajamentul, făcându-i pe copii mai dornici decât oricând să depună efort. Așadar, poate că ar fi util ca în locul simplelor alergări să apelezi la „Atinsea” sau poate chiar la activități tip maraton, așa cum ar fi o cursă cu obstacole sau vânătoare de comori.

sport pentru copii

 

Sublinierea componentei sociale în antrenamentele fizice

Pentru ca mișcarea să aducă satisfacție și bucurie, aceasta nu trebuie să neglijeze componenta socială, ci să se concentreze mai ales pe interacțiunile cu prietenii sau membrii familiei. Astfel, micile competiții și curse nu doar că vor crește nivelul determinării, însă vor întări și spiritul de echipă și colaborarea.

Încurajează-l pe copilul tău să-și facă strategii alături de coechipierii lui și să-și păstreze motivația indiferent dacă este pe punctul de a câștiga sau nu. În paralel, va dezvolta și o mentalitate de învingător, de mare valoare în lumea sportului.

 Autonomia în alegeri, o reală necesitate

Copiii iubesc să-și asume responsabilitatea și să hotărască pentru sine, lucru valabil inclusiv în cazul activităților fizice. Grație acestui proces decizional, gradul implicării și al atașamentului emoțional cresc, facilitand participarea micuțului pe termen lung.

Așadar, în loc de a-i spune juniorului tău să facă un anumit sport, ai putea să-i prezinți o gamă mai largă de opțiuni. Fie că este vorba despre fotbal, volei sau înot, contează extrem de tare ca părerea lui să fie luată în seamă.

 

Accent pus pe sprijinirea pasiunilor

O altă variantă prin care mișcarea poate deveni o plăcere este fundamentată pe sprijinirea pasiunilor. În alte cuvinte, discută cu micuțul tău, observă ce hobby-uri are și transpune-le în activități fizice.

Îi place dansul? Atunci un astfel de curs sigur va fi oportun. Este atras de colorat? Oferă-i o provocare antrenantă: 5 desene realizate în 30 de minute, în zone diferite din curte sau chiar parc. Iubește să grădinărească? Realizați sesiuni de plantat pomi. Cert este că pentru fiecare pasiune există o acțiune pe care o puteți face împreună!

Imaginația, de nelipsit în contextul dat

În mod evident, și imaginația are un impact semnificativ asupra determinării atitudinilor pozitive față de sport. Crearea unui fir narativ oferă o dinamică total diferită, transformând antrenamentele în aventuri pline de distracție.

Săritul coardei poate fi un ritual de deschidere a unui portal magic, alergările pot deveni întreceri cu cei mai rapizi supereroi, iar fandările pot conduce spre o lume a uriașilor. În plus, aceste metode susțin concentrarea, ajutând copiii să urmărească și să realizeze mai bine exercițiile.

 

Reține că este esențial să vorbești micuților pe limba lor și să le înțelegi atât nevoile, cât mai ales dorințele! Sperăm ca ideile amintite în acest articol să îți fie de folos și să te bucuri de ele alături de copilul tău!

Noi vă dorim multă energie, inspirație și creativitate, pentru a da startul celor mai inedite activități sportive!

 

 

Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici

 

Citește și:

 

Sari la conținut