Alimentația de primăvară a copiilor – ce fructe și legume sunt esențiale în dieta celor mici

Prospețimea primăverii oferă prilejul perfect pentru conturarea unei diete echilibrate copiilor, în care fructele și legumele acaparează scena. În cadrul acestui spectacol de sezon, cei mici nu doar că sunt cuceriți de explozia culorilor din farfurie, însă au șansa de a descoperi noi arome, bucurându-se de nutrienții esențiali unei dezvoltări armonioase. Ce alimente nu trebuie să lipsească nicicum din meniu?

Specialiștii FitSchool vin cu o serie de propuneri delicioase, ce pot forma juniorilor noi preferințe culinare. De la beneficiile ridichilor la cele ale cireșelor, toate se află în acest articol, însă noi deschidem mult așteptata listă cu…

 

Savuroasele căpșuni

Având parte de o cantitate generoasă de vitamina C, căpșunile sunt ideale pentru întărirea sistemului imunitar. Conțin aproximativ 2 grame de fibre per 100 g, ceea ce înseamnă că sprijină cu succes procesul de digestie.
Pe lângă numeroasele lor vitamine, aceste fructe au și mangan, un oligomineral care activează mai multe enzime în metabolism, cu rol inclusiv în producerea energiei sau reglarea colesterolului.

Popularele mere

Fiind alcătuite în proporție de peste 80% din apă, merele îi ajută pe micuți să rămână hidratați. Sunt bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt foarte utile în combaterea anemiei sau a oboselii.
În plus, dispun de quercetina, care este capabilă să crească rezistența la efort fizic. Astfel, copiii vor putea să facă mai multă mișcare, întrucât plămânii lor vor reuși să inspire mai mult oxigen.

Alimentația de primăvară a copiilor

 

Cireșele de mai

Bogate în vitaminele C, B, K, dar și în potasiu, fier sau magneziu, cireșele au un impact pozitiv asupra ficatului, eliminand substanțele toxice stocate în organism. De asemenea, au efecte antiinflamatoare, ameliorând durerile, inclusiv leziunile sportive.
Un alt avantaj mai puțin cunoscut al cireșelor este că facilitează obținerea unui somn odihnitor. Cum? Prin intermediul compușilor vegetali (printre care și melatonina), ce susțin circuitul de odihnă.

Ceapa verde

Deși gustul ei poate genera reticență din partea celor mici, ceapa verde devine extrem de plăcută când e integrată în rețete inspirate, precum supe creme, omlete sau salate. Acest aliment îmbunătățește densitatea osoasă, contribuind la dezvoltarea fizică a juniorilor.
Desigur, ceapa verde se bucură de calciu, zinc, potasiu și iod, având în compoziție și substanțe cu proprietăți antiseptice. Așadar, este un aliat de bază în lupta împotriva infecțiilor provocate de bacterii.  

 

Surprinzătoarele ridichi

Ridichile reprezintă o sursă importantă de vitamina C, dar și de calciu, magneziu și fier, ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Ele conțin numeroase fibre, fiind folositoare în prevenirea constipației sau a paraziților intestinali.
Mai mult decât atât, ridichile sunt eficiente și când vine vorba de afecțiunile respiratorii, acționând asemenea unui decongestionant natural. Ca atare, au un aport semnificativ în tratarea infecțiilor sinusurilor sau a bronșitei.

Ineditul spanac

Poate nu știai până acum, dar spanacul abundă în vitamina A și în potasiu. Acesta nu doar că este bun pentru vedere, însă previne și degenerescența maculară, respectiv neplăcerile asociate ei. Are puține calorii, însă multe fibre, fapt care îl face potrivit pentru menținerea unei greutăți optime. Mai mult decât atât, dispune de omega-3, un acid gras care protejează, pe de o parte, celulele nervoase, iar pe de altă parte, susține dezvoltarea creierului.

Dacă ai probleme în a-ți convinge juniorii să guste spanacul, îți recomandăm să fii inventiv în bucătărie. Acest aliment poate fi consumat atât proaspăt, cât și în smoothie-uri, rulade sau piureuri.

Suntem siguri că vei reuși să transformi recomandările noastre în niște preparate savuroase! Explorează noi rețete și demonstrează micuților că o dietă sănătoasă poate fi plină de gust și extrem de apetisantă. Echipa FitSchool vă dorește creativitate și… poftă bună!

 

Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici

 

Citește și:

 

Sari la conținut