Hidratare în timpul antrenamentelor sportive – de ce este importantă?
Ți s-a întâmplat vreodată să nu te poți concentra asupra exercițiilor fizice? Sau să resimți o oboseală inexplicabilă după doar câteva efectuări? Dacă răspunsul este unul afirmativ – în lipsa unor condiții medicale nefavorabile, atunci e posibil ca de vină să fi fost… hidratarea deficitară. Da, ai citit bine! În ciuda faptului că reprezintă o acțiune banală, consumul de apă are o importanță deosebită pentru buna funcționare a organismului.
Specialiștii FitSchool te ajută să înțelegi mai bine subiectul, oferindu-ți prin intermediul acestui articol o serie de informații valoroase. Așadar, fără alte introduceri, iată 5 motive pentru care hidratarea este esențială în timpul antrenamentelor:
  • Reglează temperatura corpului

Un efort fizic consistent implică o temperatura a corpului deopotrivă ridicată. Din fericire însă, există un mecanism de răcire intern foarte eficient, care previne neplăcerile ce pot fi cauzate de supraîncălzire.

Concret, lichidele băute sunt stocate în straturile mijlocii ale pielii, iar mai apoi sunt transformate în transpirație. Odată cu eliminarea ei, aceasta generează un efect de răcorire semnificativ. În mod evident, când în organism se află o cantitate generoasă de apă, procesul se realizează mult mai rapid și corect, întrucât există resurse suplimentare care împiedică producerea unor dezechilibre.

  • Menține nivelul de energie și sprijină performanța

Un alt aspect notabil despre apă este faptul că se numără printre componentele principale ale sângelui, fiind responsabilă de transportul de oxigen, nutrienți și hormoni către organe.

Când fluxul sanguin se accelerează, hidratarea acționează asemenea unui conductor, care se asigură că sistemul primește toate cele necesare pentru a-și desfășura activitatea în voie. Astfel, se menține un grad optim de energie, iar implicarea și rezistența facilitează performanțele sportive.

  • Previne apariția crampelor musculare

Crampele musculare (cunoscute și sub denumirea de „cârcei”) pot fi destul de frecvente în timpul exercițiilor fizice. E bine de știut că atât sesiunile de încălzire neadecvate, cât și suprasolicitarea musculară sau scăderea nivelului de electroliți din sânge – precum potasiu, sodiu sau calciu – susțin apariția lor.

Deoarece constituie o sursă de electroliți, se recomandă ca apa să nu fie consumată doar înainte sau după antrenament, ci și pe durata lui. Aceasta ajută la contractarea normală a celulelor musculare, având capacitatea de a diminua irascibilitatea lor și de a preveni leziunile.

  • Favorizează eliminarea toxinelor din organism

Apa este importantă și când vine vorba despre procesul de detoxifiere. Pe de o parte, sprijină rinichii să filtreze impuritățile din sânge, iar pe de altă parte, este utilizată de ficat în neutralizarea toxinelor.

Chiar dacă substanțele dăunătoare din corp nu pot fi eliminate prin transpirație, pe măsură ce faci exerciții fizice, hidratarea joacă un rol cheie în acest „puzzle uman” fascinant. Altfel spus, sportul stimulează metabolismul, iar apa favorizează curățarea organismului.

  • Te ferește de epuizare

De la amețeli, la stări de vomă sau oboseală, de toate de poate feri o hidratare corectă în timpul antrenamentelor. Disconforturile apar, de cele mai multe ori, atunci când nivelul de apă scade, iar epuizarea își face simțită prezența.Îți sugerăm să nu aștepți senzația de sete pentru a consuma lichide, ci să te alimentezi constant, în cantități optime. De asemenea, stai la distanță de exces, întrucât poate duce spre hiponatremie (intoxicație cu apă).

Nu uita să-ți asculți corpul, să îi oferi cei doi litri necesari în fiecare zi și să te bucuri de beneficiile unui stil de viață echilibrat! Echipa FitSchool îți dorește spor la făcut mișcare și la hidratare!

Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici

Citește și:

Sari la conținut