Respirația corectă în sezonul rece – ce beneficii are asupra copiilor

Când vine vorba despre copii, sunt mereu gata să spună „da” activităților fizice distractive, indiferent de temperaturi. Cu toate astea, e important să fie luate în considerare câteva sfaturi bune de reținut și aplicat, care pornesc de la un fenomen aparent simplu, respirația, însă cu ramificații complexe asupra organismului.

Ca atare, specialiștii FitSchool îți vin în ajutor cu o serie de informații despre beneficiile pe care oxigenarea corectă le poate avea asupra micuțului tău. De la impactul asupra imunității la cel asupra stărilor de anxietate, descoperă din acest articol tot ce trebuie să știi!

Ajută la prevenirea răcelilor

În sezonul rece, juniorii sunt mai expuși la infecții respiratorii, mai ales când aleargă și fac efort fizic. În astfel de momente, tind să respire pe gură, ceea ce nu este recomandat. Motivul? Aerul rece și uscat poate irita căile respiratorii, crescând riscul de a răci.

Este important ca cel mic să respire pe nas, întrucât nările acționează ca un filtru natural, încălzind și umidificând aerul inspirat, înainte ca acesta să ajungă în corp. În plus, respirația profundă îmbunătățește oxigenarea sângelui, contribuind la întărirea imunității și la o mai bună rezistență a organismului. 

O altă metodă utilă – ce susține întărirea plămânilor și a căilor respiratorii – este cea abdominală, cunoscută și ca diafragmatică. Ea presupune o inspirație profundă pe nas, umplând zona toracică cu aer, urmată de o expirație lentă pe gură. Acest tip de exercițiu este folosit și în timpul sportului, pentru a preveni epuizarea și a spori nivelul de concentrare.

Contribuie la eliminarea stresului și anxietății

Frigul, zilele scurte și nopțile lungi din timpul iernii, alături de provocările de la școală, pot cauza stres și anxietate juniorului, afectându-i starea de bine. Aerul rece are capacitatea de a provoca tensiune în corp, iar senzația de disconfort duce uneori la o inhalare superficială și rapidă.

Printr-o respirație profundă, creierul primește mai mult oxigen, reducând nivelul de cortizol, hormonul responsabil pentru stres. O tehnică ce sprijină depășirea acestor stări, atât în sezonul rece, cât și în celelalte, este 4-7-8, recunoscută pentru efectele sale calmante, fiind inspirată din meditație. Ea presupune ca aerul să fie inspirat timp de 4 secunde, menținut în plămâni 7 secunde și expirat lent 8 secunde. În acest fel, se induce o stare de liniște.

Îmbunătățește somnul

O respirație corectă nu doar că ajută la prevenirea infecțiilor și reducerea stresului, dar contribuie și la un somn mai odihnitor. Înainte de culcare, poți face alături de copilul tău câteva exerciții, care vor facilita relaxarea corpului prin încetinirea ritmului cardiac. Desigur, tehnica abdominală sau 4-7-8 pot fi deopotrivă folosite în acest sens, oferind niște sesiuni de dormit profunde.

Pentru a îmbunătăți rezistența plămânilor, ele pot fi realizate zilnic, timp de aproximativ 30 de minute. Este important ca tu și copilul tău să aveți o poziție corectă. În cazul exercițiului abdominal, puteți sta întinși, astfel încât cel mic să observe cum organismul primește aer, iar pentru cel pe numere, se recomandă o poziție în șezut, într-un cadru confortabil. 

Sperăm ca aceste informații să fie de ajutor și să facă trecerea peste sezonul rece mai simplă! Reține că respirația corectă în sezonul rece va avea beneficii indiferent de anotimp și că echipa FitSchool este mereu aici – gata să ofere sfaturile de care ai nevoie!

Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici

 

Citește și:

Sari la conținut