Sănătatea mentală – ce este și cum poate fi sprijinită prin sport

Întărirea imunității, susținerea sistemului osos sau menținerea unei greutăți corporale optime sunt doar câteva dintre beneficiile pe care sportul le oferă copiilor și adulților deopotrivă. Dar știai că acesta are efecte pozitive inclusiv pe plan psihic?

Sănătatea mentală se referă la starea de bine a unei persoane din punct de vedere emoțional, psihologic și social, iar mișcarea contribuie la dezvoltarea ei. O dovedește și un studiu realizat de cercetătorii Universității din Australia de Sud, care arată că activitatea fizică este de 1,5 ori mai eficientă în diminuarea simptomelor ușoare de anxietate, depresie și stres decât soluțiile medicamentoase.

Pentru a înțelege mai bine cum este posibil, citește acest articol plin de explicații și sfaturi utile, pregătit de echipa FitSchool!

Eficacitate în diminuarea stresului

Provocările întâlnite în fiecare zi pot solicita mult organismul, stresul ajungând să își facă simțită prezența. Deși considerate nesemnificative de către adulți, micile divergențe cu prietenii și colegii, sarcinile din cadrul școlar, toate pot genera juniorilor o dispoziție neplăcută.

Partea bună e că realizarea exercițiilor fizice contribuie la diminuarea nivelul de cortizol (hormonul asociat cu stresul) și la intensificarea nivelului de endorfine (hormonii fericirii). Rezultatul? Copilul tău nu doar că va fi mai energic, vesel și liniștit, însă își va putea îndeplini responsabilitățile la capacitatea ta maximă.

Sănătatea mentală

Putere de creștere a încrederii de sine

Nu de puține ori nereușitelor le este atribuită o importanță grozavă din partea micuților, fapt care duce la diminuarea stimei de sine. Percepția despre propriile capacități și cea despre aspectul fizic devin fragile, iar dezvoltarea psihică poate avea de suferit.

În cadrul sesiunilor sportive, îmbunătățirea performanțelor și depășirea limitelor oferă satisfacție personală și atenuează tendința de autocritică. Indiferent de tipul de activitate, fiecare succes aduce un plus de încredere și o părere mai bună despre propriul potențial. 

Impact pozitiv asupra relațiilor sociale

Din primii ani de viață, juniorii învață să comunice și să relaționeze. Acestea sunt două aspecte care contribuie la evoluția sănătoasă a minții și la capacitatea de a cultiva relații sociale.

Noi îți recomandăm înscrierea la sporturi de echipă, unde există oportunitatea de a crea prietenii bazate pe încredere. Prin participarea la antrenamente, se va reduce sentimentul de anxietate, o problema care devine tot mai frecventă în societate, dar și cel de singurătate sau izolare. 

Sprijin în prevenirea oboselii

O odihnă precară îi va împiedica pe copii să fie concentrați la orele de curs, ceea ce va duce la rezultate școlare sub așteptări. În plus, cei mici nu vor putea percepe toate detaliile din jurul lor și vor avea dificultăți în a-și exprima curiozitățile. Vor fi obosiți constant, nervoși, supărați și nu vor reuși să se bucure de experiențele la care participă.

O soluție pentru această problemă este mișcarea. De ce? Pentru că ea reglează ritmul cardiac al organismului, ceea ce duce la facilitarea trecerii prin toate etapele somnului – esențiale în refacerea energiei și consolidarea memoriei.
Antrenamentele FitSchool de 3 și 30 de minute presupun eforturi sistematice de intensitate moderată, care, pe de o parte, îmbunătățesc eficiența cardio-respiratorie și reduc riscul de dezvoltare a multor boli de civilizație, iar pe de altă parte, sporesc nivelul de atenție și ușurează reținerea noilor informații.

Sperăm că aceste sugestii vă vor fi de ajutor ție și copilului tău! Nu uitați că sportul este extrem de important pentru o dezvoltarea sănătoasă a corpului și minții, dar și că reprezintă o modalitate minunată prin care puteți petrece timp de calitate împreună. 

 

Pentru mai multe informații interesante despre un stil de viață activ, vă invităm să ne urmăriți aici

Citește și:

Sari la conținut